DEspre eveniment

Workshop-ul se adresează în primul rând psihoterapeuților specializați în psihoterapie de familie, psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie contextuală, psihoterapie cognitiv- integrativă și cognitiv-analitică precum și psihologilor clinicieni interesați de terapia centrată pe scheme.

În al doilea rând, se adresează psihoterapeuților care doresc să continue formarea în terapia centrată pe scheme, dincolo de nivelul de bază.

Participanții vor avea ocazia să lucreze într-un grup restrâns, parcurgând împreună cu formatorii aspecte didactice și experiențiale de tipul jocului de rol diadic.

Cele 48 ore de workshop se vor centra pe modelul de terapia schemelor pentru copii și adolescenți. Cursanții vor învăța cum să identifice modurile schemelor și ciocnirea modurilor și cum să le prezinte clienților copii și adolescenți și părinților lor.

De asemenea vor fi prezentate intervenții specifice de terapie a schemelor pentru lucrul cu schimbarea modurilor, în așa fel încât nevoile de bază să fie mai bine îndeplinite.

Se va pune accentul pe strategiile de lucru creative și experiențiale. Va fi facilitată explorarea momentelor cheie ale fiecărui stadiu de dezvoltare, efectele pe care le pot avea asupra modurilor și schemelor și ciocnirea de moduri care poate apărea când nevoile părintelui și ale copilului/adolescentului sunt diferite.

Workshop-ul va conține prezentări în PowerPoint, înregistrări video, demonstrații ale unor intervenții și oportunități de practică în diade, triade și grupuri mici ce vor beneficia de coaching și discuții.

Formatori curs

Maria Galimzyanova

Este membru deplin ISST, terapeut avansat de Schema Therapy, Supervizor/Trainer acreditat – Schema Therapy pentru lucrul Individual, copii – adolescenți și grup.

De asemenea, este director de program al curiculumului de schema therapy pentru copii și adolescenți al Institutului de Schema Therapy din Sankt-Petersburg precum și profesor asociat al
departamentului de psihologia dezvoltării la Universitatea din St. Petersburg.

Paul Kasyanik

Este membru deplin ISST, terapeut avansat de Schema Therapy, Supervizor/Trainer acreditat – Schema Therapy pentru lucrul individual, copii – adolescenți și grup.

De asemenea, este director training al programului de training și certificare din cadrul Institutului de Schema Therapy din Sankt-Petersburg precum și membru al Comitetului Executiv ISST, coordonator al programului de certificare.

DURATĂ CURS

DURATĂ CURS – 48 ore de curs desfășurate pe parcursul a 4 module de cate 2 zile

Acest eveniment este in curs de acreditare de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Număr cursanți

NUMĂR CURSANȚI – max. 40

MODULE

Modul 1: 31.10.2020 – 01.11.2020
Modul 2: 28.11.2020 – 29.11.2020
Modul 3: 13.02.2021 – 14.02.2021
Modul 4: 27.02.2021 – 28.02.2021

PREȚ

Costul acestui curs este de 900 Euro platiti in 2 transe: prima transa de 450 Euro (2190 RON) pentru primele doua module si cea de-a doua transa de 450 Euro (2190 RON) pentru urmatoarele doua module.

înscrieri

Înscrierile pentru acest eveniment se fac parcurgând pașii din acest link: https://www.schematherapy.ro/event/formare-schema-therapy-copii-adolescenti/2020-10-31/.

Data

31.10.2020 – 01.11.2020

structură curs

MODUL 1 – Introducere în tehnicile și conceptele de bază

Modulul introductiv debutează cu explicarea modelului conceptual – formarea și perpetuarea schemelor dezadaptative timpurii pe fondul solicitărilor specific procesului de dezvoltare și a factorilor temperamentali de risc sau protectivi. În funcție de vârsta copilului, cele 18 scheme descrise de Young sunt subliniate și explicate așa cum ele apar la copii și adolescenți, împreună cu strategiile de coping aferente.
Modulul va prezenta și tehnici de evaluare multimodală (explorare, survey, imagerie, conceptualizare de caz) și explică importanța relației terapeutice, a psihoeducației și a confruntării empatice. Exercițiile și demonstrațiile pentru învățarea strategiilor terapeutice vor include:

 • Lucrul cu desene și poze;
 • Terapie prin joc bazată pe moduri;
 • Lucrul cu povești;
 • Utilizarea metaforelor;
 • Lucrul cu scaunele și metapozițiile;
 • Utilizarea cartonașelor și a temelor pentru acasă.

O parte importantă a acestui modul constă în înțelegerea lucrului cu părinții. Acest modul introductiv include multe demonstrații practice, materiale video și exerciții care le va permite participanților să includă conținutul studiat în practica lor curentă.

MODUL 2 – Tehnici specifice de lucru și particularități ale relației terapeutice

Scopul acestui modul este învățarea tehnicilor specific pentru lucrul cu copii și adolescenți în terapia schemelor. Focusul va fi pe particularitățile relației terapeutice în contextual vârstei, pe includerea conceptelor de reparentare limitată și confruntare empatică și a tehnicilor specific de lucru. Exemplele video și jocurile de rol în grupuri mici de 2-3 participanți vor asigura consolidarea cunoștințelor dobândite.
Conținutul și metodele sunt:Lucrul pe relația apropiată cu adolescenții și copiii;

 • Lucrul cu marionete de mână și deget;
 • Utilizarea imageriei;
 • Utilizarea cardurilor și a temelor pentru acasă;
 • Lucrul cu poveștile și exercițiile;
 • Lucrul cu “Casa interioară” ca mijloc specific de facilitare a restructurării modurilor
  copiilor și adolescenților.

MODUL 3 –Tehnici de lucru cu părinții și particularități ale relației terapeutice cu aceștia
Focusul acestui modul va fi pe lucrul cu părinții, stabilirea relației terapeutice, a ședințelor separate cu membrii familiei și a celor individuale și lucrul practic cu tehnici specific din terapia schemelor. Exemple video și jocuri de rol în grupuri mici de 2-3 participanți vor asigura consolidarea cunoștințelor dobândite.
Metodele și tehnicile care vor fi exersate sunt:

 • Lucrul cu scaunele pe modurile părintelui;
 • Imageria;
 • Carduri de moduri și scheme;
 • Jurnalul de schemă;
 • Relația terapeutică cu părinții si bunicii: conceptul de reparentare limitata si rescriere a
  relatiei cu bunicii
 • Evaluarea resurselor și nevoilor parentale, a structurii familiale – utilizarea chestionarelor
  de evaluare;
 • Psihoeducație și exerciții de lucru în grup cu grupuri de părinți;
 • Strategii de schimbare a schemelor și modurilor utilizate în lucrul cu părinții;
 • Utilizarea feedback-ului modurilor între membrii familiei;
 • Lucrul cu profesorii, îngrijitorii și alții;
 • Capcane ale terapeuților în lucrul cu copiii și părinții;
 • Terapia de grup cu copii și adolescenți;
 • Acest modul introductiv include multe demonstrații practice, materiale video și exerciții care le
  va permite participanților să includă conținutul studiat în practica lor curentă.

MODUL 4 – Conceptualizarea cazului în terapia schemelor (Exerciții pe propriile cazuri)

Scopul acestui modul este de a aplica pe propriile cazuri, cunoștințele și deprinderile dobândite. După prezentarea unui caz în plen, participanții vor lucra în grupuri mici pentru a construi o conceptualizare de caz și un plan de tratament pentru pacient și familie. În baza tehnicilor terapeutice deja implementate și a rezultatelor obținute se vor discuta problemele apărute și eventuale intervenții. În ultima parte a acestui modul participanții vor învăța cum pot folosi abordarea specifică terapiei schemelor în condițiile conștientizării de sine, a auto- dezvăluirii și a grupurilor de supervizare.
Participanții vor revizui:

 • Demonstrarea și abordarea conceptualizării de caz;
 • Conceptualizarea și planificarea terapiei pentru propriile cazuri;
 • Auto-terapie și supervizare;
 • Raportarea către agențiile de asigurări și a instituțiilor de sănătate și protecție;
 • Terapia prin joc orientată pe moduri;
 • Probleme speciale.