Când le vorbim copiilor noștri despre bani ne limităm de obicei la a le spune cât de important este să facă economii. Sau le oferim bani pe post de ”recompensă” pentru 5 minute de liniște. 

Educația financiară a copiilor nu ține însă doar de bani, ci mai degrabă are legătură cu formarea de convingeri și valori pentru viață.

Despre eveniment

Felul în care părinții noștri s-au raportat la bani, modul în care i-am auzit vorbind despre ei, îngrijorările pe care ni le-au transmis s-au impregnat în subconștientul nostru și ne-au setat atitudinea față de bani și câștig.

România este pe ultimul loc la alfabetizare financiară din Europa, doar 22% dintre noi avem un minim bagaj de cunoștințe financiare, iar asta se reflectă în propriile noastre vieți împovărate de rate și datorii și pline de alegeri neinspirate financiar.

Ce și când le spunem copiilor despre bani? Cum îi pregătim să devină adulți responsabili financiar? Cum să ne resetăm chiar noi, ca adulți, relația cu banii?

Te invităm să afli răspunsurile la întrebările de mai sus și să înveți să ”predai” lecții de educație financiară copilului tău la conferința “Liber la educație financiara”, care va avea loc pe 15 septembrie la Cluj.

Speakerii evenimentului: Oana Moraru, Nicoleta Deliu și Raluca Zaharie Anton

Invitat special: Gáspár György

Moderatorul evenimentului este Alex Zamfir, blogger la Cel Mai Bun Tata şi realizatorul emisiunii “Taţi în dialog” la Radio Itsy Bitsy.

dată

15 septembrie 2018

locație

DoubleTree by Hilton Hotel Cluj – City Plaza

Strada Sindicatelor 9-13, Cluj-Napoca

Harta

Agenda evenimentului:

09:15 – 10:00 Înregistrări

10:00 – 10:40 Gáspár György

10:40 – 11:30 Nicoleta Deliu

11:30 – 12:00 Coffee Break

12:00 – 14:00 Oana Moraru

Parteneri:

Parteneri:

  • Boiron Romania
  • FamilyCARE
  • Mobila moll
  • AQUA Carpatica
  • Selectflora Flowers & Events

Parteneri media: Pagina de Psihologie, Vocea Părinților, Parents, Itsy Bitsy, Cel Mai Bun Tata, Centrul de Parenting, Educatie Financiara Pentru Copii, Cluj.com – Ghid Local, Cuibul Berzelor, Daniel Tănase, Financialparenting, FinZoom.ro, Gandeste-Pozitiv.ro, Scoala Informala de IT, Burtica Mea, I Like Cluj, Prescolar.ro, Modern Dad’s Challenges, Mamprenoare, Ce le citim copiilor, Parenting Prin Iubire

Oana Moraru

Oana Moraru este consultant educațional și fondatoarea școlii private Helikon.

“Relația copiilor cu banii este echivalentă cu responsabilitatea lor pentru sinele viitor. Imaginea proprie în viitor se construiește când funcțiile executive ale creierului sunt bine stimulate și dezvoltate. A vorbi despre securitatea lor financiară sau starea de bine economică și socială este echivalent cu a vorbi acum despre atenția lor voluntară, despre autocontrol, planificare, prioritizare. Cele mai importante calități ale minții se formează din anii copilăriei timpurii și până la finalul adolescenței. Despre funcțiile executive ale minții vă invit să vorbim: cum se formează atenția, autocontrolul? Cum apare conștiința sinelui viitor și grija de azi – la copii- pentru viața lor de mâine? Cum este educația financiară un mijloc de a dezvolta acasă, în familie, responsabilitatea, concentrarea, planificarea și prioritizarea? Cum îl ajut pe copilul meu să fie mai conștient de nevoile lui de azi și de mâine?”

Gáspár György

Gáspár György este psiholog, autor și custode de povești de viață şi omul care a pornit #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia

“Puterea psihologică a banilor – Fără doar și poate, părinții sunt cele mai influente modele în viețile copiilor, iar acest fapt este valabil și atunci când vine vorba despre puterea psihologică a banilor asupra lor. Pentru majoritatea dintre noi, anxietatea, frica și neliniștea sunt trăiri puternic împletite cu povestea banilor și ar putea reprezenta adevărate obstacole în calea succesului nostru personal și profesional. Aruncând o privire conștientă asupra poveștii pe care ne-o spunem despre bani și recunoscând credințele limitative referitoare la câți bani „merităm“, ne putem (re)câștiga stima de sine și încrederea în forțele proprii. Vom deveni astfel modele sănătoase atât pentru copiii noștri, cât și pentru generațiile viitoare. Vă aștept cu drag, să dezlănțuim împreună inteligența financiară din familiile noastre.”

Nicoleta Deliu

Nicoleta Deliu este Head of Corporate Communications and Community Affairs, Preşedinte al Aspen Fellows Network a Institutului Aspen din România, urmează un program de MBA la Creative Leadership şi a iniţiat Şcoala de Bani – cel mai extins program de educaţie financiară pentru toate categoriile de vârstă din România.

“Au adulţii nevoie să înveţe cum să-şi gestioneze bugetul personal? Inteligenţa financiară se cultivă la orice vârstă? De multe ori credem că doar copiii şi tinerii trebuie să acumuleze cunoştinţe financiare şi să-şi cultive o relaţie corectă cu banii. Însă experienţa noastră în cel mai extins program de educaţie financiară din România ne-a arătat că şi adulţii au nevoie, în egală măsură, să înţeleagă că planificarea bugetului personal necesită timp, perseverenţa şi disciplina de a respecta ceea ce am planificat.. Nu e suficient să ştim câţi bani facem într-o lună şi câţi bani cheltuim, ci trebuie să trecem de la gândirea de pe o lună pe alta şi să începem să mergem puţin mai departe, stabilind ce vrem să realizăm în şase luni sau în doi ani. Sau, în unele cazuri, să ştim ce putem face atunci când cheltuielile ne depăşesc veniturile într-o lună. 

Raluca Zaharie Anton

Raluca Zaharie Anton este psiholog doctor, psihoterapeut specialist și supervizor în psihlogie.

“Statisticile în legătură cu felul în care tinerii cheltuie banii pe care îi au sau pe care cred că îi au sunt îngrijorătoare. Tot mai mulți tineri ajung să fie îndatorați și să nu știe sau să nu poată să înapoieze sumele pe care le-au împrumutat. O cauză semnificativă care stă la baza acestei situații îngrijorătoare, cu efecte pe termen lung este lipsa educației financiare. Educația financiară se poate focaliza pe felul în care un copil sau un tânăr adult își poate face management-ul banilor, dar o altă componentă a educației financiare ar fi util să fie focalizată pe erorile mentale pe care tindem să le facem atunci când vine vorba de bani. Vă invit să facem împreună o incursiune în strategiile mentale care ne împiedică să luăm decizii financiare eficiente, strategii pe care, dacă le discutăm cu copiii noștri, pot face diferența în calitatea opțiunilor financiare pe care aceștia le vor alege, pe termen lung.”

Preţul unui bilet este:

EARLY BIRD – 50 RON între 15 iulie şi 14 august

STANDARD – 75 RON între 15 august şi 31 august

LATE REGISTRATION – 100 RON între 1 septembrie şi 15 septembrie.

 

Înscrierea la eveniment se face pe baza formularului de aici sau prin e-mail la adresa catrinel.petre@mozaicmedia.ro.

Înainte de a efectua plata, vă rugăm completaţi formularul de mai sus pentru a vă putea transmite toate informaţiile legate de eveniment.