Inițiative

#nostigmanoshame – Prima campanie anti-stigmă dedicată copiilor şi adolescenţilor

Adolescența se află la o congruență dificilă între un areal ce cuprinde problemele copilăriei, dinamica relației cu părinții, precum și relația cu mediul, văzută atât prin prisma emoționalului, cât și a socio-culturalului. Între toți acești factori determinanți și ceea ce îi rezervă viitorul, Adolescentul se simte și este perceput, adesea, printr-o suită, mereu în crescendo, de emoții intense, de simț al explorării, a dorinței de a părăsi cuibul, de comportamente impulsive. Întregul proces emoțional al adolescentului este coordonat de două direcții, una strâns legată de biochimia creierului său, caracterizată printr-o creștere și descreștere a numărului de sinapse, în timp ce atacul hormonal își are ponderea sa, separată. La nivel fiziologic, adolescența stă sub cupola unei activități extrem de intense a hormonilor, exercitând o influență directă asupra serotoninei și a altor substanțe cu rol în reglarea stării de spirit și a excitabilității tinerei persoane. Pe plan emoțional, întreg procesul prin care trece adolescența este de un dinamism extrem, cu scopul găsirii unei structuri unice, aparținând fiecărui individ.

Adolescența aparține unei perioade istorice, unei culturi specifice, unui mod complex de a vedea lumea. Adolescența copiilor noștri nu e doar a lor, ci e o reflectare directă a contextului socio-cultural în care omul devine, a tuturor particularităților intelectuale și emoționale în care acesta a fost crescut și educat.

De aici derivă rolul extrem de important al comunităților, acela de a-și crește copiii și apoi de a-și ghida adolescenții, în acest proces revoluționar, cu scopul unic de a crea un adult de sine stătător, moral, congruent și sănătos, fizic, psihic și social.

Holo crede în puterea din oameni, în toleranță, înțelepciune și beneficiul extraordinar al educației. Cu fiecare individ, schimbăm o comunitate, spunem noi de fiecare dată. Iar schimbarea devine palpabilă atunci când nu vom mai tolera ridiculizarea, abuzul de putere, neimplicarea și pasivitatea. Nu ne putem uita pe drum scopul: acela de a crește, susține și educa o nouă variantă, mereu mai bună, a noastră.

#nostigmanoshame este un demers Holo creat pentru a scoate adolescența în special din mediul stigmatizant în care este, adesea, catalogată. Ne propunem o serie de evenimente educative, în care vom aborda cele mai intense și dificile aspecte, cu o pondere de netăgăduit în a-i ajuta pe adolescenți să-și găsească propriul sistem de valori, un stil de viață echilibrat și asumat, o devenire și o transcendere spre vârsta adultă cât mai neproblematică.

Vom aborda, în cadrul tuturor evenimentelor noastre, liniile de ghidaj principale de care părinții se pot folosi pentru a comunica, a educa și a empatiza cu adolescenții, dar şi copiii – importanța accesului la informație validată științific, setarea unui nivel de așteptări corect, recunoșterea propriilor vulnerabilități, facilitarea comunicării prin stabilirea disponibilității proprii și stimularea empatiei.