01/09/2018
Dr. Mureșan Sandra, medic primar medicină de familie, consilier nutriție cu acreditare metoda Eurodiet, va fi unul dintre speakerii conferinței Now What – cu diagnosticul la specialist, ce va avea loc între 21 – 22 septembrie la Cluj-Napoca. Înainte de a se adresa publicului larg în cadrul evenimentului nostru, doamna doctor a acceptat invitația noastră de a contribui activ la Holo HealthTalks, un preambul scris al evenimentelor noastre adresate comunității.
HHT: S-a schimbat ceva în practica medicală, de când ați început dumneavoastră să practicați medicina conform specializării dumneavoastră, legat de abordarea menopauzei?
Practic medicina de familie de 18 ani și, în acest timp, am observat o creștere a adresabilității pacientelor legate de premenopauză și menopauză. La nivel de cabinet de medicină de familie, pacientele se adresau mai rar cu această problemă, probabil discutau mai mult cu medicul ginecolog. În prezent, pacientele se interesează de tratamentele care le pot urma în cazul menopauzei deja instalate, dar și pentru ceea pot face ca sa prevină apariția simptomelor, cum să aibă un stil de viață sănătos, să-și mențină o greutate normală (foarte important în această etapă fiziologică a vieții femeii), cum să împiedice apariția efectelor secundare tip osteoporoză, boli cardiovasculare, implicații psihologice.
HHT: În ce măsura se fac pași preventivi în educația publicului larg cu privire la menopauză și câte femei își pot identifica, de la primele semne, perimenopauza sau instalarea oficială a menopauzei?
Din discuțiile avute cu pacinetele mele, nu cred că se fac suficiente informări în mass media pentru aceasta. În ceea ce mă privește, le sensibilizez la nivel de cabinet. Asta înseamnă că explic primele semne de instalare a menopauzei, ce să urmărească, le explic necesitatea sau chiar obligația de a-și face o baterie de analize care le pot ajuta în prevenția apariției simptomelor menopauzei sau chiar amânarea apariției lor, examinărilor ginecologice sau a suportului psihologic, acolo unde este cazul.
HHT: Care sunt cele mai frecvente simptome sau probleme indicate de pacientele dumneavoastră?
Cele mai frecvente probleme adresate de pacientele mele sunt cum pot preveni apariția osteoporozei, cum să-si managerieze bufeurile, transpirațiile, schimbările de afectivitate, modul în care le este afectată viața sexuală și relația de cuplu.
HHT: Care e ponderea între tulburările fiziologice și cele psiho-afective în rândul pacientelor aflate la menopauză?
În opinia mea, tulburările psihoafective sunt egale cu cele fiziologice.
HHT: Cum controlăm, prin prisma specializării dumneavoastră, efectele neplăcute ale menopauzei și ce vești bune, din domeniul medical, vin odată cu această etapă din viața femeii? Există și beneficii ce vin “la pachet” cu aceasta?
Prin educația pacientelor putem controla sau diminua efectele neplăcute ale menopauzei. Ele trebuie să înțeleagă că această etapă este una fiziologică, nu o boală, la fel ca și apariția menstruației, la fel ca și sarcina etc.
Educația sigur că trebuie facută prin alocarea de timp suficient, răbdare, implicarea unei echipe multidisciplinare (medic de familie – endocrinolog – ginecolog- psihoterapeut – nutriționist). În ceea ce mă privește, pacientelor mele sau celor care se adresează din exterior, mă bucur că le pot acorda consiliere nutrițională, bazată pe o metodă științifică. Evitarea creșterii în greutate, o consecință inevitabilă a menopauzei, este foarte importantă. Importantă pentru scăderea apariției diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, pentru sănătatea sistemului articular, pentru binele psihic al femeii la menopauză. O alimentație corectă asociată cu mișcare, cu diversificarea activităților (dans, întâlniri organizate etc.) cred că vor aduce “beneficiile ” despre care m-ați întrebat.