02/09/2018
Pe doamna doctor Petronela Popoviciu o descriu multe cuvinte. O parte din ele, cele oficiale, includ denumiri ca: medic primar medicină de familie, educator prenatal certificat Lamaze, consilier alăptare, formare Psihoterapie Sistemică Familială și educator parental atestat Circle of Security. Însă oamenii o știu și o numesc în mult mai multe cuvinte: un om incredibil, un medic empatic și absolut dedicat comunității sale de pacienți, cu un crez de netăgăduit în puterea omului de a-și schimba prezentul și viitorul, contra unui trecut uneori nevolnic, un om pasionat, cu bucuria de a găsi spontan fericire în lucruri mari sau mici.
Dr. Petronela Popoviciu a acceptat invitația noastră de fi speaker și de a susține evenimentul Now What?! – cu diagnosticul la specialist, dar și invitația noastră la dialog scris, în cadrul Holo HealthTalks.
HHT: S-a schimbat ceva în practica medicală, de când ați început dumneavoastră să practicați medicina conform specializării dumneavoastră, legat de abordarea menopauzei?
Au trecut mai bine de 10 ani de când practic ca medic specialist de medicină de familie. Ca în orice domeniu, ritmul progreselor și, implicit, al actualizării informațiilor este extrem de dinamic. Acest parcurs aduce schimbarea și orice medic are exercițiul de a fi permanent în contact cu prezentul și de a anticipa viitorul. Ceea ce este însă îmbucurător de diferit ține de femeile care se apropie sau au ajuns la menopauză și care sunt în mod evident mai preocupate de sănătatea lor.
HHT: În ce măsura se fac pași preventivi în educația publicului larg cu privire la menopauză și câte femei își pot identifica, de la primele semne, perimenopauza sau instalarea oficială a menopauzei?
Progresele sunt reale, fără să dau dovadă de un optimism nejustificat. Avem în acest an un eveniment dedicat exclusiv menopauzei. E o dovadă bună că se fac pași importanți în educația publicului larg. Cred ca fiecare medic care întâlnește o femeie la menopauză sau înainte de instalarea ei are în vedere factorii de risc posibili care o dată identificați fac subiectul unui dialog și ulterior al unui plan de măsuri.
Majoritatea femeilor își identifică singure primele semne de menopauză. E important să se facă însă distincția clară între normalitatea procesului și posibilitatea debutului unei boli.
HHT: Care sunt cele mai frecvente simptome sau probleme indicate de pacientele dumneavoastră?
Menopauza este un moment normal din viata fiecarei femei ajunse la 45 – 55 de ani. Un prin semn al instalării menopauzei este dereglarea ciclului menstrual urmată de dispariția menstruațiilor. Alte semne pe care le poate experimenta fiecare femeie sunt bufeurile, transpirațiile nocturne, insomnia, scăderea libidoului, uscăciunea vaginală, oboseala, schimbările de dispoziție, tulburările de memorie, creșterea în greutate.
HHT: Care e ponderea între tulburările fiziologice și cele psiho-afective în rândul pacientelor aflate la menopauză?
Considerăm menopauza un proces normal, o etapă în dezvoltarea organismului, așa că tot ce ține de acest proces este fiziologic. E drept că unele manifestări pot fi atât de sonore încât să ajungi ca femeie să te îndoiești de normalitatea procesului. Ce e mai important însă este să nu punem pe seama menopauzei, semnele de debut ale unei boli. Aici întâlnirea cu medicul de familie și investigațiile de rutină recomandate unei femei pot face diferența la timp.
HHT: Cum controlăm, prin prisma specializării dumneavoastră, efectele neplăcute ale menopauzei și ce vești bune, din domeniul medical, vin odată cu această etapă din viața femeii? Există și beneficii ce vin “la pachet” cu aceasta?
Avantajul major pe care îl văd ca medic este faptul că femeile devin mult mai conștiente de contribuția personală în îngrijirea stării de sănătate. Ca femeie cred că la menopauză ai mai mult timp pentru tine însăti. Pe plan personal relațiile din familie sunt așezate, profesional suntem pe un drum clar și dacă nu e așa tot avem mai mult timp, mai multă experiență de viață astfel că putem face pentru noi ce nu am reușit până acum. Semnele descrise le experimentează majoritatea femeilor, dar o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, renunțarea la fumat și conștientizarea faptului că aceste semne sunt temporare și vor disparea ne pot ajuta să trecem mai ușor peste ce e neplacut în această perioadă. Speranța noastră de viață crește în fiecare zi și preocuparea medicilor și din fericire a tot mai multor paciente este fie o viață de calitate. Prevenția mizează pe responsabilitatea individuală și nu e nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să o începem. Îmbătrânirea nu e o boală, e cea mai lungă fază a vieții noastre, depinde de noi să dăm viață anilor pe care îi mai avem de trait.