Blog

All

Holo HealthTalks cu dr. Claudia Lazăr

06/09/2018

Holo

Doamna doctor Claudia Lazăr este medic specialist în obstetrică-ginecologie și speaker în cadrul conferinței Now What?! – cu diagnosticul la specialist.

Înainte de a ne povesti, în cadrul panelului dumneaei, despre ce se întâmplă la menopauză din punct de vedere ginecologic, despre terapii de substituție hormonală, doamna doctor ne-a răspuns unui mini-interviu din seria Holo HealthTalks.

Care sunt plusurile și minusurile acestei etape din viața unei femei, unde se afla femeile din România la nivel de acces la informații și ce opțiuni avem, ca femei, odată cu înaintarea în vârstă, aflați în cele de mai jos.

 

HHT: S-a schimbat ceva în practica medicală, de când ați început dumneavoastră să practicați medicina conform specializării dumneavoastră, legat de abordarea menopauzei?
Există câteva schimbari în bine în privința aceasta, atât din  partea femeilor, cât și din partea medicilor. Cea mai importantă, din punctul meu de vedere, este schimbarea percepției asupra menopauzei, care este considerată tot mai mult o etapă normală din viață. Femeia la 40-50 ani  este o femeie tânără, activă, plină de viață, în vârful carierei de multe  ori, iar declinul hormonal din perioada aceasta, asociat cu insomnii,  bufeuri, nervozitate, scăderea capacității de concentrare, o pot împiedica uneori în desfășurarea activității. Solutțile pe care le putem oferi noi, ca medici, o pot ajuta să depășească perioada aceasta de tranziție și să permită desfășurarea normală a vieții. Din păcate, sunt și câteva schimbări negative, mai mult legate de posibilitățile  terapeutice, cea mai importantă fiind absența de pe piața românească a  preparatelor topice cu estrogeni, preparate extrem de eficiente în tratarea atrofiei vaginale asociată menopauzei.

HHT: În ce măsura se fac pași preventivi în educația publicului larg cu privire la menopauză și câte femei își pot identifica, de la primele semne, perimenopauza sau instalarea oficială a menopauzei?
Din păcate, menopauza nu poate să fie prevenita, dar patologia asociata menopauzei, da! De aceea consider necesar să se promoveze și să se informeze femeile legat de riscurile aduse de menopauză și de necesitatea examenului ginecologic și senologic dupa menopauză. O femeie matură, care își face controlul ginecologic anual, sau măcar o dată la 2 ani, ar trebui sa primească informațiile necesare legate de  modificările menopauzei, de semnele de menopauză, de definirea menopauzei de la medicul specialist. Majoritatea femeilor pot identifica  semnele precoce ale premenopauzei și menopauzei. Din păcate, informațiile ajung în continuare foarte greu în mediul rural sau în mediile defavorizate, și nu cred că este facută o informare eficientă  a acestor femei.

HHT: Care sunt cele mai frecvente simptome sau probleme indicate de pacientele dumneavoastră?
Cele mai frecvente simtome indicate de pacientele mele în perimenopauză sunt: bufeurile, insomniile, creșterea în greutate,  scăderea apetitului sexual, disconfortul sexual, incontinența urinară.

HHT: Care e ponderea între tulburările fiziologice și cele psiho-afective în rândul pacientelor aflate la menopauză?
Tulburările fiziologice, fizice, psihoafective ale perimenopauzei sunt  strict interdependente și depind foarte mult de brutalitatea simtomelor, dar și de contextul social, familial și de capacitatea de adaptare a femeii la noile condiții de viață. Din punctul meu de vedere, tulburările  psihoafective sunt mai frecvente decât cele fizice, acestea fiind  influențate foarte mult de contextul familial, social, profesional.

HHT: Cum controlăm, prin prisma specializării dumneavoastră, efectele neplăcute ale menopauzei și ce vești bune, din domeniul medical, vin odată cu această etapă din viața femeii? Există și beneficii ce vin “la pachet” cu aceasta?

Există terapii medicamentoase eficiente pentru cuparea efectelor  neplăcute ale menopauzei, dar un rol important îl ocupă și terapia ocupațională, sportul, terapiile de relaxare, hobbyurile – foarte multe beneficii nu vin odată cu menopauza. Singurul avantaj ar  fi faptul că se pot bucura de viața sexuală fără a avea grija contracepției. Un alt beneficiu ar fi, în cazul femeilor cu menstruații  abundente, cu fibroame sau endometrioză, chinuite mulți ani de sângerări și de dureri pelvine, că menopauza le oprește boala sau simptomatologia din evoluție.