Blog

All

Holo HealthTalks cu Diana Berindei

04/09/2018

Holo

Diana Berindei este unul dintre colaboratorii noștri dragi de la Holo, psiholog clinician şi psihoterapeut format în psihoterapia cognitiv-comportamentală şi psihoterapia pozitivă și formator. Diana continuă seria de interviuri Holo HealthTalks, în ceea ce urmează mai jos:

 

HHT: S-a schimbat ceva în practica terapeutică, de când ați început dumneavoastră să practicați psihoterapia, legat de abordarea menopauzei?
La nivel de practică terapeutică cunosc mai puțin modificările apărute recent, motiv pentru care acest workshop are o relevanță crescută. Sunt cunoscute asocierile dintre intrarea la menopauză și episoadele depresive, simptomele de menopauza fiind asociate și/sau excerbate de către starea de depresie.
De asemenea,  ar fi relevant să specific faptul că aceste simptome sunt considerate ca făcând parte din transformările naturale ale organismului, dar care pot căpăta proporții exacerbate în anumite situații.

HHT: Care sunt cele mai frecvente simptome sau probleme emoționale indicate de pacientele dumneavoastră în raport cu menopauza?
Rareori, pacientele mele raportează situații sau simptome legate de menopauză. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci cele mai frecvente plângeri se referă la transpirațiile din timpul nopții, precedate de bufeele de căldură. Alteori, îmi povestesc despre modificările ciclului menstrual asociate cu intrarea la menopauză. Adesea, aceste transformări, care aduc cu ele confirmarea faptului că îmbătrânim și, încetul cu încetul organismul nostru își reduce din funcții, sunt asociate cu trăiri de tip depresiv sau regret, tristețe, dezamăgire.

HHT: Care este raportul între acuzele fiziologice și cele psiho-afective în rândul pacientelor aflate la menopauză?
Legătura este evidentă. Mai exact, cu cât persoana se simte mai singură în fața acestor modificări, mai lipsită de puterea de a face ceva și mai lipsită de speranța unei vieți bune cu noile condiții biologice, cu atât lungimea și intensitatea simptomelor este mai crescută. În aceste cazuri, am considerat și consider în continuare foarte importantă intervenția psihologică.

Consider că, așa cum se întâmplă adesea cu situațiile neplăcute din viața noastră, controlul presupune în primul rând acceptare. Acceptarea unei realități în plină desfășurare, acceptarea unei noi etape a feminității și vieții noastre. Până la urmă, a fi femeie înseamnă a traversa o serie de etape care au puterea de a aduce multă împlinire. Mă gândesc că multora dintre noi nu ne place atunci când apare ciclul menstrual, dar ne displace și mai mult când dispare. Într-adevăr, a avea ciclu menstrual nu este cel mai plăcut lucru din lume, dar aduce cu sine posibilitatea procreerii.
Pierderea mensntruației poate înseamna la nivel simbolic o pierdere a unui statut al tinereții, nu în mod absolut al posibilității de a procrea, ci a tinereții care se transformă într-o maturitate mai puțin frumoasă sau greu de dus, la nivel fizic.
Cu toate acestea, a ajunge la vârsta aceasta înseamnă a încheia o etapă și a demara o altă etapă. Tocmai pentru că s-a instalat menopauza, libertatea de mișcare poate să crească. Menopauza nu înseamnă că nu mai sunt femeie, menopauza înseamnă că sunt femeie cum am fost și până acum, pot să mă bucur de viața sexuală și de orice altceva, mult mai liber, fără atât de multe griji. Prin urmare, o acceptare a noilor condiții de existență aduce cu sine o serie de noi posibilități, pe care nimeni nu le-a luat în calcul anterior. Din fericire, simptomele intrării la menopauză se reduc treptat, ceea ce lasă loc stării de bine, lipsită de dureri menstruale sau alte tipuri de disconfort fizic relaționat cu acestea.