Blog

All

Conflictul este schimbarea pe cale să ți se întâmple (testimonial)

21/03/2018

Holo

Anul trecut în septembrie am trăit unul dintre cele mai frumoase weekenduri din viața mea. Nu v-am povestit de el până acum pentru că am simțit că e o experiență atât de personală, atât de profundă, încât mi-a trebuit timp să procesez tot. Nu, nu am fost într-un weekend romantic și nici într-un city-break. Am participat la workshop-ul pentru cuplu “Primește iubirea pe care ți-o dorești” susținut de Rebecca Sears, unul dintre cei mai minunați terapeuți IMAGO la nivel mondial.

Workshop pentru cuplu? Terapia IMAGO? Să mergem la psiholog?!?!
În primul rând vreau să vă vorbesc despre “mersul la psiholog”, care ÎNCĂ este perceput că un lucru negativ de “gură lumii”. Nu, nu mergi la psiholog pentru că ești nebun. Mergi la psiholog că să nu ajungi la nebuni sau, așa cum spune Adela mea, Adela Moldovan, psihologul meu de ani buni “Mai bine râzi la psiholog decât să plângi la psihiatru”. Cred că de aici trebuie să începem, să vă povestesc experiența mea cu terapia.

Aș vrea să vă pot explică în cuvinte ce înseamnă terapia și un terapeut BUN în viața mea, în viața voastră. Nu, nu sunt nebună. Nu, n-am fost niciodată. Nu, ce simt nu e anormal, ce gândesc nu e greșit, eu nu sunt defectă. Dar mi-a trebuit curajul să îmi deschid cu adevărat sufletul în fața ei, că să înțeleg asta. Mai întâi mi-a trebuit curajul să recunosc că nu pot singură, apoi curajul să merg la psiholog, apoi mult timp că să mă deschid cu adevărat. Să spun tot și mai ales să fiu pregătită să ascult și să accept ce mi se spune. Despre mine, despre traumele mele, despre sufletul meu.

Nu, nu e ușor. Terapia nu e ușoară. Dar e cel mai mare cadou pe care vi-l puteți face. Nu, mersul la psiholog nu este aplicarea etichetei de “nebună satului”. Dimpotrivă, mersul la psiholog este plasturele pe suflet de care, oricât de greu ne este să o recunoaștem, avem nevoie. Desigur, fiecare într-o mai mică sau mai mare măsură, după chipul și asemănarea vieții pe care am avut-o și experiențelor pe care le-am trăit.

Da, sunt tot Teo, femeia puternică, mămică neobosită a lui Luca, Teo de la Teo’s Kitchen și uneori wonder woman. Și da, merg la psiholog. Că să fiu și mai wonder woman. Că să le vindec și pe Teo mică și pe Teo mare. Că să mă cunosc, să mă înțeleg și mai ales să mă accept.

Tu, da tu care citești articolul ăsta și îți e rușine că mergi sau te-ai gândit să mergi la psiholog, să nu ai niciun fel de rușine. Dimpotrivă, să fii mândru/mândră de ține. Salut, sunt Teo, și terapia a scos ce e mai bun din mine. Ceea ce îți doresc și ție! Iar workshop-ul pentru cuplu? E minunat și chiar vi-l doresc și vouă!

Dialogul IMAGO și workshop-ul “Primește iubirea pe care ți-o dorești”
Am intrat prima dată în contact cu terapia sau dialogul IMAGO citind cartea “Împreună la bine și la greu” de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Cei doi terapeuți și-au dedicat întreaga carieră cuplurilor, ajutându-le să construiască o relație solidă. Au început cu relația lor, ei înșiși fiind în pragul divorțului. Și au reușit, prin dialogul IMAGO, nu doar să își salveze căsnicia, dar să strângă aceste principii sau “adevăruri” cum le spun ei, într-o carte minunată și niște exerciții ușor de urmat de către cupluri. Cupluri aflate în impas sau cupluri care sunt ok, dar își doresc să fie mai bine, foarte bine.

Rebecca Sears este unul dintre formatorii seniori ai Institutului Relațional Imago Internațional, profesează în domeniul psihoterapiei de peste 30 de ani și a ajutat mii de cupluri din peste 30 de țări să își regăsească echilibrul, armonia și iubirea. Această ar fi o descriere standard a Rebeccăi. Dar eu nu vreau să vă spun asta. Vreau să vă spun cum am trăit eu cele două zile alături de ea.

Când am intrat în încăperea în care se ținea workshop-ul am fost surprinsă să văd atât de multe cupluri. Oameni pe care îi cunoșteam și care nu mi-aș fi închipuit că ar putea avea cea mai mică problemă în cuplu. Dar toți eram acolo pentru că doream să învățăm să comunicăm mai bine. Să ne iubim mai mult decât să ne certăm. Să înțelegem de unde provine ceartă, conflictul. De ce micile neînțelegeri escaladează în ceartă. De ce ne e mai ușor să stăm îmbufnați decât să comunicăm. Să ne întrebăm de când nu ne-am privit partenerul în ochi. Nu în timp ce discutăm politică sau temele copiilor. Nu. Să ne uităm în ochii lui, câteva minute bune și să îl vedem doar pe EL. Astea toate le-am învățat în 2 zile de workshop intensiv cu Rebecca Sears.

“Conflictul este schimbarea pe cale să se întâmple”
Mi-a fost greu să accept asta, dar în cele două 2 zile de workshop am acceptat, am înțeles și am conștientizat care este “cauza” conflictului dintre noi. Că e unul mai mic, că e unul mai mare. Are o cauză. Am învățat să o identificăm. Și mai mult, am învățat prin exercițiile făcute în doi (workshop-ul este conceput de așa natură încât fiecare cuplu are intimitate) cum să comunicăm nemulțumirea noastră sincer și deschis. Și cum să acceptăm nemulțumirea partenerului nostru fără a face o criză, fără a-l întrerupe și contrazice mereu. Am învățat să ne ascultăm unul pe altul cu adevărat, nu să ascultăm numai în speranța că va termină ce are de zis rapid, că să îi putem da o replică usturătoare, pentru că ne-a deranjat ceva din discursul lui.

Să va spun că au fost 2 zile ușoare? Nu pot să va spun așa ceva. Au fost 2 zile foarte grele, solicitante emoțional și în care s-a plâns mult. În cuplul nostru și în toate cuplurile din jurul nostru. Pentru că, atunci când asculți cu adevărat durerea celuilalt, când empatizezi cu adevărat cu trăirile lui, realizezi că suferă. Că îl doare. Că l-ai avut în față ochilor dar nu l-ai văzut, că ți-a vorbit dar nu l-ai ascultat. Și plângi. Și e ok să plângi. Pentru că, din aceste momente care poate din exterior au părut tensionate și te-ai întreba “de ce aș plăți pentru un workshop de cuplu, că să plâng 2 zile?”, s-a născut cel mai sincer dialog pe care l-am avut vreodată.

Unul din exercițiile mele de suflet a fost cel în care ne-am întors în copilărie. Pentru că multe din problemele lui Teo mare, vin de la Teo mică. Și asta e valabil în cazul fiecăruia dintre noi. Partenerul trebuia să ia locul părintelui cu care noi simțim că “avem o treaba de rezolvat”. Iar când mi-a spus “Eu sunt tatăl tău. Cum e viață ta cu mine?” s-a deschis cutia Pandorei pentru mine. I-am spus partenerului meu lucruri pe care nu le-am spus nimănui, niciodată. Lucruri pe care nu am avut cum să i le spun lui tată. Și încet încet, pe parcursul exercițiului, am înțeles de unde vin unele din problemele pe care eu le percep că fiind ale cuplului, dar se nasc de fapt din mine: nesiguranță, neîncrederea, teamă pentru ziua de mâine. Și automat am devenit mai docilă, mai deschisă spre comunicare, mai dispusă să înțeleg că nu există “vină lui” și “vină mea”, ci vină fiecăruia se naște din durerea fiecăruia și împreună putem atenua acesta durere. Au fost 2 zile magice, în care am învățat atât de mult!

Cum poți participa la workshop-ul “Primește iubirea pe care ți-o dorești”
Ei bine, workshop-ul “Primește iubirea pe care ți-o dorești” cu Rebecca Sears se întoarce la Cluj! Organizat de prietenele mele de suflet de la Holo în perioada 5-6 mai 2018. Mai multe informații puteți găsit AICI  sau AICI. 

Este un eveniment pe care vi-l recomand din tot sufletul și cred că asta se vede, după deschiderea și sinceritatea cu care v-am scris acest articol. Pentru că eu cred cu tărie că este datoria noastră, a oamenilor care au reușit să strângă o comunitate în jurul lor, să împărtășim astfel de informații și experiențe. Fără teamă de a fi judecați, ci cu toate bunele intenții din lume. Sper să va bucure aceste 2 zile de workshop cum ne-au bucurat și pe noi.

La final nu pot decât să va las aici un lucru pe care l-a spus Rebecca și care mi-a mers la inima. Pentru că e adevărat și e esență oricărei relații: partea din partenerul care are nevoie să evolueze sau să se schimbe, este exact partea de care ai tu nevoie că să te vindeci…

Cu tot dragul din lume,

TEO

(sursă foto: https://www.pexels.com/photo/two-person-hold-hands-633488/)