Blog

All

Comportamentul alimentar și relațiile de familie

07/05/2018

Adela Moldovan

Poate vă surprinde titlul și vă întrebați ce legătură are primăria cu prefectura. În ultimii ani suntem foarte atenți la comportamentul alimentar al copiilor, dar parcă am pierdut din vedere imaginea de ansamblu. Comportamentul alimentar e o parte din ceea ce înseamnă creștere sănătoasă. O parte extrem de importantă sunt relațiile sănătoase. Și aici comportamentul alimentar și relațiile de familie se pot ajuta reciproc. A mânca împreună ne ajută să avem relații frumoase. Și ne putem folosi relațiile de familie pentru a educa un comportament alimentar sănătos. Și le putem face pe amândouă :-). Cum? Creând rutine sănătoase 🙂

1. Mâncați împreună cât de des puteți, dar să fie un minim al meselor împreună, în familie. Un minim respectat de toți, un anumit moment când nu ne facem alt program. Poate fi o cină, un mic dejun. Ideal ar fi să mâncăm zilnic cel puțin o masă împreună. dacă nu reușim cina, poate micul dejun. Dacă nu reușim nicicum zilnic, poate de 2-3 ori pe săptămână. Dacă nici așa, măcar în weekend.

2. Alegeți hrană sănătoasă pentru mesele împreună. Chiar dacă a mânca împreună e un eveniment rar și puteți fi tentați să ”sărbătoriți” cu ceva mai dulce, dacă intenția voastră ca familie este să puneți bazele unui comportament alimentar sănătos la proprii copii, găsiți o alternativă sănătoasă a acelui dulce.

3. Discutați despre alimentația sănătoasă și corpul uman. Partea din timpul petrecut împreună, din discuțiile față în față pe care e bine să le aveți pentru o relație sănătoasă cu copiii, dedicați și principiilro unei alimentații sănătoase. Copiii sunt mai receptivi în a asculta de ce anume este sănătos broccoli atunci când a avut un moment de apropiere cu părinții și nevoile sale de atenție au fost satisfăcute decât la ora mesei când părintele stă cu o bucată de broccoli înfiptă în furculiță și încearcă să îl convingă să guste.

4. Gătiți împreună. Copiilor le place foarte mult să gătească împreună cu părinții lor. Beneficiază de atenție și se simt valorizați făcând un lucru de ”om mare”. Și din nou ”hrănim” și relația și construim niște abilități practice esențiale pentru un stil de viață sănătos. Pe lângă a-i oferi copilului o hrană sănătoasă, e necesar să îi oferim și abilitățile pentru a și-o prepara singur. Altfel, riscăm ca mai târziu, din comoditate și ne-familiaritatea gătitului apetitul copilului nostru devenit adult să migreze înspre semi-preparatele pentre gătirea cărora e necesară doar atingerea unor butoane.

5. Faceți mișcare împreună. Nu trebuie să fie un sport extenuant sau o mișcare extrem de intensă. Însă parte a unui stil de viață sănătos este și sportul, nu doar familia. Și, din nou, părinții sunt extrem de importanță în a modela un stil de viață sănătos.

Pentru mai multe sugestii despre cum săîncurajăm un comportament alimentar sănătos și să beneficiem și de alte avantaje, vă aștept să discutăm cu drag la evenimentul ”Greutatea kilogramelor”