Blog

All

Ajutor, copilul meu e supraponderal!

30/04/2018

Adela Moldovan

Deși te-ai străduit să îi oferi copilului tău o educație alimentară cât de bună ai putut tu, te găsești în situația în care copilul are probleme de greutate. Te apasă o panică și nu știi încotro să o apuci și poate o vinovăție: de ce nu ai făcut ceva să previi asta? de ce nu ai văzut mai repede? Ca să îți poți ajuta copilul mai întâi trebuie să ne ocupăm de tine. Apoi vedem și ce poți face tu ca părinte pentru copilul tău.

Așadar, mai întâi respiră și calmează-te. Problemele de greutate și obezitatea sunt probleme serioase de sănătate, dra nu urgențe medicale. Nu e caz de sunat smurd-ul, nici de scormonit internetul și găsit ceva remediu minune deținut de un personaj obscur care le știe el pe toate, dar culmea nu prea are calificări serioase. Obezitatea e o problemă cronicaă, al cărui management s eface pe termen lung. Mai mult decât atât, în cazul copiilor nu se recomandă dietele și curele de slăbire. Din fericire pentru ei, copiii sunt încă în creștere și acest element poate fi folosit favorabil în rezolvarea problemelor de greutate. Așadar, calmează-te și ia-o încet căci te pregătești de un maraton, nu de o alergare de viteză.

Fii îngăduitor și cu tine drag părinte. Vinovăția nu a ajutat pe nimeni la nimic. Contează mai puțin ce ai făcut până acum, contează ce e de făcut diferit de acum încolo. Și să știi că unele studii au arătat că părinții au realmente o disotrsiune de percepție asupra corpului propriului copil: văd ultimii că al lor copil se rotunjește :-). Așa că, fii blând cu tine și concentrează-te pe ce e de făcut de aucm încolo.

Bun acum că am stabilit cele de mai sus, hai să vedme care sunt primii pași:

1. Apelează la specialiști. Specialiștii care sunt implicați în managementul problemelor de greutate sunt: medicul nutriționist(medic cu specialistatea diabet și boli de nutriție), nutriționist-dieteticianul (absolventul unor studii masterale cu profil de științe ale nutriției), psihologul și antrenor personal / kinetoterapeut. De ce atât de mulți specialiști? Că e al naibii de greu să înoți împotriva curentului. Corpul uman nu e făcut să piardă greutate, ci să țină cu dinții de greutate și să facă depozite atunci când e hrană suficientă. Nu încerca să rezolvi singur lucrurile, tu și copilul tău aveți nevoie de ajutor. Și nu e nimic rușinos în a cere ajutorul.

2. Nu îi repeta copilului tău că e gras, supraponderal, obez, rotunjor sua mai știu eu ce alte etichete. Discută cu el când mergeți la specialiști de ce mergeți acolo și folosește descrieri comportamentale (evită etichetele): ”Corpul tău are o greutate ceva cam mare la vârsta și înălțimea ta. Asta poate crea probleme de sănătate mai încolo, corpul obosește ca atunci când cari ceva greu. Mergem la cineva care ne poate ajuta să vedem de e de făcut. Va trebui să schimbăm unele lucruri în felul în care mâncăm și probabil și alte lucruri.” În rest, spune-i că e frumos, că e vesel, că are ochi minunați. Apreciază-i corpul, nu îl critica. Studiile au arătat că persoanele supraponderale care au o imagine negativă despre propriul corp au șanse mai reduse să facă shcimbări pentru a pierde în greutate. Așadar, contrar a ceea ce credem noi uneori, nu ajutăm și nu motivăm dacă îi spunem (mai ales repetat) unei persoane dragi că are o greutate prea mare.

3. Nu vorbi despre slăbit, ci despre stil de viață sănătos. Pentru a fi sănătoși va trebui să facem unele schimbări. ”Această mâncare ne ajută să fim sănătoși.”; ”Pentru a fi sănătoși facem sport zilnic”; ”Pentru a fi sănătoși nu mai mâncăm alimente cu mult zahăr” etc. De ce nu poți spune că încercați să slăbiți? Pentru că studiile au arătat că problemele de greutate din copilărie cuplate cu presiunea asupra copilului de a fi slab cresc riscul dezvoltării unor tulburări de comportament alimentar în adolescență. Și nu vrem să dăm din lac în puț.

4. Fii modelul copilului tău. Adoptați un stil de viață sănătos cu toții. Mănâncă la fel ca el, încurajează-l. Fă sport împreună cu el și încearcă să nu îl cerți când îți spune că nu mai poate sua nu vrea. Găsește activități sportive distractive, plăcute, alternează-le frecvent.

5. Faceși din educația nutrițională o rutină.Discutați frecvent despr eprincipiile unei alimentații sănătoase (pe înțelesul copilului), cumpărați împreună alimente sănătoase, gătiți-le împreună. Aceste cunoștiințe teoretice și abilități practice reprezintă un atuu excelent pentru copilul tău, pe termen lung.

Pentru a afla mai multe despre ce poți afce pentru copilul tău dacă are probleme de greutate sau cum poți să previi problemele de greutatea (mai ales dacă există o predispoziție familială) vă așteptăm cu drag la ”Greutatea kilogramelor”, un eveniment dedicat tuturor părinților în căutare activă de soluții legate de obiceiuri sănătoase.