Public speaking

Scurtă descriere:
Teama de a vorbi în public este o dificultate întâlnită din ce în ce mai des în lumea modernă tocmai datorită necesității tot mai ridicate de expunere la contextele sociale. Din păcate, sistemul de învățământ românesc nu se focalizează pe a dezvolta aspectele care țin de a vorbi în public ba, mai mult, acestea sunt folosite ca modalități de penalizare. Astfel, la vârsta adultă, un număr mare de persoane ajung să evite expunerea la medii publice (de exemplu: a merge la evenimente care implică și participarea unor persoane noi/necunoscute, a lua cuvântul în public, a ține un discurs sau a ține o prezentare la locul de muncă) protejându-se de un potențial eșec.
Pe de altă parte, dacă apare obligativitatea expunerii la un astfel de context se manifestă niveluri ridicate sau foarte ridicate de anxietate care implică atât efecte emoționale greu de gestionat, cât și comportamente disfuncționale (de exemplu: ticuri, pastile de liniștire, procrastinarea în pregătirea discursului etc) dar, mai ales, o serie de reacții fiziologice de intensități ridicate (de exemplu: tremor al corpului și a vocii, nod în gât, gol în stomac, insomnie, senzația de amețeală și iminență a leșinului, incapacitatea de a sta focalizat pe o sarcină, incapacitatea a urmări ideile din prezentare etc.).
Venim, astfel, în întâmpinare acestor nevoi printr-un program complex care își propune să îi ajute pe participanți să aibă un mult mai bun management al tuturor elementelor care se activează în contextele sociale dar, mai ales, a celor care, datorită mediului profesional, sunt nevoiți să participe activ la prezentări, ședințe, cursuri, workshop-uri.

Cui se adresează:
Programul se adresează celor interesați să înțeleagă mai bine felul în care funcționează mintea umană atunci când suntem expuși unor situații sociale dar, mai ales, celor care simt că au nevoie de un astfel de program pentru a-și îmbunătăți modalitatea în care fac managementul emoțiilor, comportamentelor sau reacțiilor fiziologice în contexte sociale și, mai specific, de vorbit în public.

Beneficii:
Cel mai mare beneficiu al acestui training este înțelegerea mecanismelor care stau în spatele anxietății de a vorbi în public și învățarea unor tehnici de management al emoțiilor asociate acestor contexte.

Credem că plusul pe care specialiștii noștri cu mulți ani de experiență în domeniul psihologiei și psihoterapiei îl aduc acestui tip de training este faptul că înainte de a se lucra pe tehnici comportamentale care țin de vorbitul în public se va lucra intens pe înțelegerea și gestionarea emoțiilor asociate acestor contexte. Astfel, beneficiile unui astfel de program se vor menține pe termen lung. După însușirea acestor concepte esențiale și după ce vor începe să lucreze la propriile emoții training-ul nostru oferă o serie de abilități comportamentale care să rafineze tot procesul deja construit (de exemplu: mimică, gestică, structurarea discursului, dicție etc).

Program:
Pentru a putea obține beneficii maxime vă propunem un training complex de 16 ore care poate fi livrat în două modalități:
1. Două zile intensiv câte opt ore/zi de training sau 2. Segmentarea lui în șase sau opt sesiuni.
Training-ul este bazat pe foarte multă practică și exerciții care implică inclusiv înregistrarea video a participanților imaginile fiind folosite doar în scop educativ și pot fi șterse de către aceștia după utilizarea lor în timpul training-ului. Conținutul acestui program poate fi adaptat ambelor variante de mai sus dar pentru efecte mai mari vă sugerăm a doua variantă în care participanții vor primi teme pentru acasă între sesiunile de lucru și, astfel, se pot sedimenta mult mai bine informațiile primite:

  • Ce este și de ce a apărut teama de a vorbi în public (înțelegerea felului în care funcționează creierul și mecanimsele cognitive care stau în spatele acestui fenomen)
  • Tehnici de gestionare a emoțiilor (exerciții care au ca scop managementul mecanismelor cognitive care declanșează emoțiile)
  • Tehnici de gestionare a comportamentelor (exerciții care îi ajută pe participanți să aibă un mai bun control al informației pe care o prezintă)
  • Tehnici de gestionare a reacțiilor fiziologice (exerciții de relaxare și mindfulness care să îi ajute pe participanți șă își gestioneze reacțiile fiziologice)
  • Atelier de dicție
  • Prezentare finală (fiecare participant va susține o prezentare finală de 5 minute)

Durată: 16 ore