Inițiative

#nostigmanoshamePrima campanie anti-stigmă dedicată copiilor şi adolescenţilor

Adolescența se află la o congruență dificilă între un areal ce cuprinde problemele copilăriei, dinamica relației cu părinții, precum și relația cu mediul, văzută atât prin prisma emoționalului, cât și a socio-culturalului. Între toți acești factori determinanți și ceea ce îi rezervă viitorul, Adolescentul se simte și este perceput, adesea, printr-o suită, mereu în crescendo, de emoții intense, de simț al explorării, a dorinței de a părăsi cuibul, de comportamente impulsive. Întregul proces emoțional al adolescentului este coordonat de două direcții, una strâns legată de biochimia creierului său, caracterizată printr-o creștere și descreștere a numărului de sinapse, în timp ce atacul hormonal își are ponderea sa, separată. La nivel fiziologic, adolescența stă sub cupola unei activități extrem de intense a hormonilor, exercitând o influență directă asupra serotoninei și a altor substanțe cu rol în reglarea stării de spirit și a excitabilității tinerei persoane. Pe plan emoțional, întreg procesul prin care trece adolescența este de un dinamism extrem, cu scopul găsirii unei structuri unice, aparținând fiecărui individ.

Adolescența aparține unei perioade istorice, unei culturi specifice, unui mod complex de a vedea lumea. Adolescența copiilor noștri nu e doar a lor, ci e o reflectare directă a contextului socio-cultural în care omul devine, a tuturor particularităților intelectuale și emoționale în care acesta a fost crescut și educat.

De aici derivă rolul extrem de important al comunităților, acela de a-și crește copiii și apoi de a-și ghida adolescenții, în acest proces revoluționar, cu scopul unic de a crea un adult de sine stătător, moral, congruent și sănătos, fizic, psihic și social.

Holo crede în puterea din oameni, în toleranță, înțelepciune și beneficiul extraordinar al educației. Cu fiecare individ, schimbăm o comunitate, spunem noi de fiecare dată. Iar schimbarea devine palpabilă atunci când nu vom mai tolera ridiculizarea, abuzul de putere, neimplicarea și pasivitatea. Nu ne putem uita pe drum scopul: acela de a crește, susține și educa o nouă variantă, mereu mai bună, a noastră.

#nostigmanoshame este un demers Holo creat pentru a scoate adolescența în special din mediul stigmatizant în care este, adesea, catalogată. Ne propunem o serie de evenimente educative, în care vom aborda cele mai intense și dificile aspecte, cu o pondere de netăgăduit în a-i ajuta pe adolescenți să-și găsească propriul sistem de valori, un stil de viață echilibrat și asumat, o devenire și o transcendere spre vârsta adultă cât mai neproblematică.

Vom aborda, în cadrul tuturor evenimentelor noastre, liniile de ghidaj principale de care părinții se pot folosi pentru a comunica, a educa și a empatiza cu adolescenții, dar şi copiii – importanța accesului la informație validată științific, setarea unui nivel de așteptări corect, recunoșterea propriilor vulnerabilități, facilitarea comunicării prin stabilirea disponibilității proprii și stimularea empatiei.

Now What?! – un eveniment ce reunește publicul larg cu specialiști din domeniul sănătății

Cu fiecare individ, schimbăm o comunitate – aceasta este mantra de la care pornește orice proiect sau inițiativă Holo. Trăim interconectați, într-un sistem complex ce resimte, reacționează și își schimbă dinamica în funcție de ce i se întâmplă atât unui unic membru sau individ, cât și celor apropiați lui. O comunitate sănătoasă înseamnă indivizi sănătoși, iar binele unui unic individ contribuie la și are impact asupra mediului și comunității în care el trăiește.

Toate evenimentele noastre sunt orientate către comunitate, aceasta fiind beneficiarul direct și indirect al tuturor acțiunilor noastre. Dorința Holo de a transforma binele, fizic și emoțional, într-o interacțiune inedită între public larg și specialiști din domeniul medical și psihologic se traduce prin Now What?!, primul eveniment din Cluj-Napoca ce își propune să educe, să informeze și, cel mai important, să creeze legături și poduri durabile între două dintre cele mai importante comunități la nivel social: pacienții și medicii.

Ne propunem să reunim, anual,  resursele, studiile și ultimele descoperiri din domeniul medical cu cei dintâi beneficiari – publicul larg și pacienții, creând un model pozitiv de raportare la probleme de natură fizică și emoțională, cu un puternic și benefic impact asupra comunității în care trăim. Now What?! spune povestea întâlnirii celor două comunități.

Ne propunem, în aceeași măsură, un eveniment care să aducă o plus-valoare reală participanților prin prezentarea de informații validate științific. În acest fel, vrem să creăm un flux continuu de interacțiuni echilibrate între pacienți și medici, o relație complexa în care respectul, decența și accesul la informații validate științific să constituie valori centrale. Nu în ultimul rând, ne dorim să susținem, prin toate cele de mai sus, eforturile de prevenire a problemelor de sănătate fizică și psihică.

Realitatea unei persoane se schimbă constant, iar unul dintre factorii ce tind să devină permanenți în acest proces este confruntarea cu un diagnostic medical, iar apoi stabilirea pașilor de urmat pentru (re)dobândirea stării de bine.

Ce se întâmplă cu persoanele ce ajung puse față în față cu problemele de sănătate?

Anxietatea personală legată de orice semn de boală este dublată de nesiguranța și necunoașterea tuturor pașilor și a demersurilor necesare unui tratament, de lipsa unui cadru informațional care să cuprindă atât partea medicală, cât și cea a drepturilor pacienților.  

Ce se întâmplă acum? Care sunt pașii următori? Ce am de făcut? – acestea sunt doar câteva întrebări subsumate evenimentului Now What?!, creat tocmai din conștientizarea nevoii acute a unui spațiu sigur, a unor protocoale actualizate și a accesului la tratamente eficiente în orice afecțiune, cu acces neîngrădit la informații validate științific, conexe interacțiunii dintre personalul specializat din domeniul sănătății și pacienți.

Evenimente