Blog

All

Holo HealthTalks cu Andrada Cosma, psihoterapeut

23/08/2018

Holo

Holo lansează HealthTalks, un proiect ce își propune să creeze o bază de dialog între publicul larg și specialiști din domeniul sănătății, medici, asistenți, consilieri, psihologi. Odată cu lansarea evenimentului Now What?! – cu diagnosticul la specialist, am realizat cât de important și necesar e crearea unui canal de comunicare între cei ce se confruntă cu un diagnostic și cei ce sunt în măsură să dea direcții validate științific de intervenție (planuri de tratament sau consiliere psihologică).

Azi, Andrada Cosma, psihoterapeut, colaborator Holo și fondator Psyhealth, ne-a răspuns câtorva întrebări legate de menopauza văzută ca diagnostic și reverberații psihologice, de-a lungul experienței ei ca psihoterapeut. Prin proiectele și colaborările desfășurate, Andrada promovează ideea de a le oferi oamenilor șansa de a-și înțelege emoțiile, gândurile și comportamentele, astfel asigurându-și accesul la o viață cu sens și semnificație. Andrada crede cu tărie în proiectele care leagă specialiști din diferite domenii, este fascinată de poveștile de viață ale oamenilor, promovând importanța relațiilor sănătoase în cuplu, familie, comunitate.

HHT: S-a schimbat ceva în practica terapeutică, de când ați început dumneavoastră să practicați psihoterapia, legat de abordarea menopauzei? 

Abordarea menopauzei în practica terapeutică necesită o viziune integrată: perspectiva medicală împreună cu cea psihologică. Consider că, în ultimii ani, atât medicii, cât și psihologii, au înțeles acest lucru, dovada fiind și protocoalele de intervenție în acest sens, care încurajează colaborarea pentru a putea oferi pacientelor cele mai eficiente intervenții.

 

HHT: Care sunt cele mai frecvente simptome sau probleme emoționale indicate de pacientele dumneavoastră în raport cu menopauza?

Cele mai frecvente dificultăți emoționale cu care se confruntă pacientele în raport cu menopauza sunt stările de anxietate și deprimare, lipsa sensului și a speranței, ruminația privind viitorul și rolul ca femeie.

 

HHT: Care este raportul între acuzele fiziologice și cele psiho-afective în rândul pacientelor aflate la menopauză? 

Vorbind din perspectiva cazurilor întâlnite de mine la cabinet, raportul între acuzele fiziologice și cele psiho-afective este aproximativ egal, deoarece relația este bi-direcțională, o acuză fiziologică este dublată de una psiho-afectivă și invers. Așadar, apar foarte des și somatizările, ceea ce face ca aceste trăiri să aducă deseori confuzie și stări de oboseală pacientelor.

 

HHT: Cum controlăm, prin prisma specializării dumneavoastră, efectele neplăcute ale menopauzei și ce vești bune, din domeniul psihologiei, vin odată cu această etapă din viața femeii? Există și beneficii ce vin “la pachet” cu aceasta? 

Formarea mea include studii masterale în domeniul psihologiei sănătății, adică acea ramura a psihologiei care se ocupă de trăirile psiho-afective aferente bolilor fiziologice. Astfel, cred foarte mult într-o abordare integrată a dificultăților emoționale pentru a trata eficient acuzele cu care oamenii se prezinta la cabinet. Atingerea acestui stadiu, menopauza, din viața unei femei vine atât cu schimbări fiziologice, cât și cu schimbări emoționale. Astfel, aportul consilierii psihologice în această perioadă este unul esențial, deoarece este important ca femeile să învețe să își descopere, analizeze, restructureze, dacă este nevoie, acele gânduri, emoții, comportamente, pentru a învăța să se bucure de acestă noua perioadă. Din păcate, de multe ori, menopauza este văzută ca primul semn al îmbătrânirii, al ieșirii din viața socială activă și ar fi păcat ca generații de femei să trăiască cu această viziune. Din contră, veștile bune aduse de domeniul psihologiei pun accentul pe “reinventarea” statutului de femei, ca o reîntoarcere la nevoi, dorințe neîmplinite în prima parte a vieții: poate un hobby de multă vreme uitat, preluarea unor altor roluri în familie sau, din contră, momentul în care femeia conștientizează că nu este definită printr-un singur rol, cel al capacității de reproducere.